Η Ζωή Συμεωνίδη ή Zoe Szymon όπως είναι το καλλιτεχνικό της όνομα είναι μία νεαρή μαχήτρια της ζωής. Η Ζωή γεννήθηκε με υδροκεφαλία και έχει βιώσει ως τώρα πάρα πολλές δυσκολίες εξαιτίας αυτής της πάθησης. Από την ηλικία των 15 χρόνων της και μέχρι τώρα έχει κερδίσει πάνω από 300 βραβεία.
Η Ζωή Συμεωνίδη είναι σκηνοθέτης, σεναριογράφος, συγγραφέας κ.α. Της αρέσει πολύ να ασχολείται με τη μουσική, τα βιβλία και ό,τι έχει να κάνει με τις τέχνες γενικότερα. Το νεαρό και πολυτάλαντο αυτό κορίτσι από τον Βόλο θυμίζει ακριβώς αυτό που λέει και το όνομά της. Θυμίζει Ζωή!
Ζωή μίλησέ μας λίγο για τη μάχη σου με την υδροκεφαλία.
Ήταν μία πολύ δύσκολη κατάσταση που έπρεπε να περάσω από παιδί. Στο πλάι μου είχα πάντα τους γονείς μου που ήταν αρκετά νέοι σε ηλικία όταν διαγνώστηκα με υδροκεφαλία. Παλέψαμε μαζί πλάι πλάι σε αυτήν τη μάχη.
Έχω αρκετές αναμνήσεις από διάφορα νοσοκομεία αλλά μου έχουν μείνει πλέον οι ευχάριστες. Ναι γιατί υπήρχαν και αυτές μέσα στα νοσοκομεία. Αν και δε μπορώ να τις θυμηθώ πολύ καλά. Την τελευταία περιπέτεια που αφορούσε την υδροκεφαλία την πέρασα πριν 10 χρόνια.
Μπορείς να μας περιγράψεις με δυο λόγια τα παιδικά σου χρόνια;
Λόγω του bulling που έζησα τόσα χρόνια ήμουν γενικά κλειστή προς το να κάνω παρέα με άτομα της ηλικίας μου. Έτσι πάντα έκανα παρέα με μεγαλύτερης ηλικίας άτομα από εμένα.
Γενικά νιώθω πάντα φόβο απέναντι στα άτομα της ηλικίας μου. Όπως για παράδειγμα αυτό που έγινε τελευταία με τα παιδιά που ανάρτησαν ένα βίντεο στο διαδίκτυο. Τι θα κάνουν όταν κάνουν οι ίδιοι παιδιά;
Όσον αφορά το bullying προς εμένα μπορώ να ξεχωρίσω ένα περιστατικό από αυτά που έχω βιώσει. Είχα πει στα παιδιά αυτά ότι θα φωνάξω τους γονείς μου και τα παιδιά γελούσαν και με απείλησαν πως αν έλεγα τίποτα θα έτρωγα πολύ ξύλο.
Ακόμα το χειρότερο ήταν πως μου είχαν πει να πάω να αυτοκτονήσω. Μα δεν τους έκανα τη χάρη…
Ζωή μπορείς να μας πεις δύο λόγια για το βιογραφικό σου;
Ασχολούμαι με τη συγγραφή βιβλίων, την σκηνοθεσία, αγαπώ τη μουσική, την ηθοποιία, τη ζωγραφική, την φωτογραφία και άλλα πολλά. Καμιά φορά γράφω και κάποιο ποίημα όταν μου έρθει η έμπνευση στο μυαλό. Επίσης είμαι animation artist, αγαπώ το τραγούδι και γενικά κάθε μορφή τέχνης.
Τι σημαίνει η τέχνη για τη Ζωή Συμεωνίδη;
Η τέχνη είναι η ζωή μου. Είναι το ίδιο το οξυγόνο μου. Η τέχνη είναι η πηγή απ’ όπου αντλώ την ενέργεια που χρειάζομαι. Για εμένα η τέχνη είναι όλη μου η ψυχή.
Θέλεις να μας πεις λίγα λόγια για τον Θαλάσσιο Πειρασμό;
Ο Θαλάσσιος Πειρασμός είναι μία ταινία την οποία έγραψα για κάποιο αγαπημένο μου πρόσωπο. Επίσης ο Θαλάσσιος Πειρασμός θέτει και ένα δίλλημα.
Το δίλημμα είναι αν θα προτιμήσεις να πας σε κάτι που μπορεί να είναι ψεύτικο ή θα μείνεις σε αυτό που είναι αληθινό και δίπλα σου. Ο Θαλάσσιος Πειρασμός έχει λάβει ως τώρα τέσσερα βραβεία.
Το βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους στην Αγγλία. Επίσης το βραβείο Καλύτερου Σεναρίου για Ταινία Μικρού Μήκους στην Ινδία. Τέλος το βραβείο Καλύτερης Ταινίας Animation και το βραβείο Καλύτερης Ταινίας Φαντασίας επίσης στην Ινδία και τα δύο.
Ζωή μίλησέ μας για κάποια από τα βραβεία που έχει λάβει ως τώρα.
Για πρώτη μου φορά στα 15 μου είχα βγει TEEN MISS WOW. Για τις αρχικές μου διακρίσεις με βοηθούσε πολύ ένας Ολλανδός φίλος, ο Andrie Van De Nieuwenhof.
Εκείνος με βοήθησε να κάνω τα πρώτα μου βήματα. Έκτοτε μείναμε φίλοι αλλά δεν θα τον ξεχάσω ποτέ.
Η Ελλάδα πιστεύεις ότι μπορεί να προσφέρει σε έναν καλλιτέχνη αρκετά πράγματα για να εξελιχθεί;
Πιστεύω πως ναι. Αν σταματήσει ο υποβιβασμός της τέχνης. Όπως έγινε για παράδειγμα με τα πτυχία των ηθοποιών.
Τι ονειρεύεσαι για το μέλλον;
Ένα βασικό μου όνειρο για το οποίο ανυπομονώ είναι να πάρω στα χέρια μου αντίτυπο από το μυθιστόρημα ΝΕΟΓΗΡΑΣ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ, ΤΟ ΓΕΡΑΚΙ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ, ειδικά με τα δυο τελευταία έχω δεθεί πολύ συναισθηματικά, πολλές φορές ακούω τον Απόστολο το γεράκι στο κεφάλι μου Θα είναι μία πολύ όμορφη εμπειρία για εμένα. Επίσης θα ήθελα να μπορέσω να μιλήσω στον κόσμο για το ταξίδι της ζωής μου.
Από πού αντλείς τη δύναμη σου;
Από την αγάπη όλου του κόσμου. Επίσης αντλώ δύναμη από την αγάπη των γονέων μου, των καθηγητών μου και όλων των φίλων που έκανα μέσα σε αυτό το μαγικό ταξίδι. Όπως είναι ο Σπύρος Γερολυμάτος, ο Leonardo Thimo, η Φαίη Οικονομίδη, ο Λεόντιος Πετμεζάς και άλλοι πολλοί.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου