ΧΑΝΣ ΖΙΜΜΕΡ: ο πατέρας μου έφυγε από την ζωή όταν ήμουν παιδί, και από τότε βρήκα το καταφύγιο μου στην μουσική, είναι ο καλύτερος μου φίλος

 ΧΑΝΣ ΖΙΜΜΕΡ - ένα κείμενο του Κωνσταντίνου Γαβρόγλου

<<ο πατέρας μου έφυγε από την ζωή όταν ήμουν παιδί, και από τότε βρήκα το καταφύγιο μου στην μουσική, είναι ο καλύτερος μου φίλος >>




Γερμανός μουσικοσυνθέτης και μουσικός παραγωγός. Το κανονικό του όνομα είναι Χανς Φλόριαν Ζίμμερ, γεννήθηκε 12 Σεπτεμβρίου του 1957 στην πόλη Φρανκφούρτη της Γερμανίας και μεγάλωσε στην περιοχή Κόνιγκσταϊν – Φάλκενστάϊν. Η πρώτη του επαφή με την μουσική ήρθε παίζοντας με το πιάνο που είχε στο σπίτι του. Όταν ήταν νέος μετακόμισε στο Λονδίνο όπου και παρακολούθησε μαθήματα στο Χάρτγουντ Χάουζ. Σε συνέντευξη με το γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ZDF το 2006, έκανε σχόλιο λέγοντας:
<<ο πατέρας μου έφυγε από την ζωή όταν ήμουν παιδί, και από τότε βρήκα το καταφύγιο μου στην μουσική, είναι ο καλύτερος μου φίλος >>.
Ξεκίνησε την καριέρα του σαν κιμπορνίστας παίζοντας πλήκτρα, αλλά και συνθέτοντας το 1970 με το μουσικό συγκρότημα Κρακότα. Συνεργάστηκε με τους <<Μπαγκλς>> το 1977, ένα νέο συγκρότημα που δημιουργήθηκε στην Νέα Υόρκη, με τον μπασίστα Τρέβορ Χορν, κιμπορνίστα τον Τζεφ Ντόουνες, και τον μουσικό Μπρους Γόλλυ. Μετά τους Μπαγκλς συνεργάστηκε σαν συνθέτης με το ιταλικό συγκρότημα <<Κρίσμα>>, το οποίο δημιουργήθηκε το 1977 από τους Μαουρίτσιο Αρκιέρι, Χριστίνα Μόζερ, και Πήτερ Μπέμπεν, για το τρίτο τους άλμπουμ, με όνομα <<cathode mama>>. Επίσης έχει συνεργαστεί με το συγκρότημα <<Helden>> όπου μαζί με τον ντράμερ <<Γουόρεν Καν>>, ο πρώτος σαν κιμπορνίστας, και ο δεύτερος σαν ντράμερ προσκλήθηκαν να πάρουν μέρος στην συναυλία των <<mecano>> στην πόλη Σεγκόβια της Ισπανίας. Το 1980, σε συνεργασία με το αγγλικό μουσικό συγκρότημα της πανκ μουσικής <<Dammed>>, δημιούργησε το single τραγούδι <<History of the world, part 1>>, το οποίο συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ τους με τίτλο <<The black album>>, ως ένα από τα μακροβιότερα τραγούδια. Όσο ζούσε στο Λονδίνο έγραψε τραγούδια για διαφημίσεις, συνεργάστηκε με τον Στάνλεϊ Μάγιερς, μουσικοσυνθέτη ο οποίος είχε συνθέσει και γράψει πάνω από εξήντα τραγούδια. Στο Λονδίνο βρήκαν την μουσική τους βάση στο περίφημο στούντιο ηχογραφήσεων <<Lillie Yard>> στην περιοχή Φούλαμ. Μαζί δουλέψανε στις ταινίες <<moonlighting>>, <<Το φως του φεγγαριού>> τo 1982, του Γέρζι Σκολιμόφσκι. Το 1984 στην ταινία <<Success is the best revenge>> του Γέρζι Σκολιμόφσκι, το 1985 στην ταινία <<insignificanse>> του Νίκολας Ρεγκ, το 1985 στην ταινία <<my beautiful launderette>>, το ωραίο μου πλυντήριο του Στίβεν Φρίαρς. Το 1987 δημιούργησε την πρώτη του σόλο μουσική για την ταινία <<terminal exposure>> << Στο στόχαστρο της μαφίας>> του Νίκου Μαστοράκη το 1987. Την διάρκεια της διαμονής του στο Λονδίνο, εκτός από μουσική για ταινίες, σύνθεσε και τραγούδια για τηλεπαιχνίδια, όπως το τραγούδι <<Going for gold>> με τον Σκωτσέζο μουσικό Σάντυ Μκλέλαντ. Σε συνέντευξη στο βρετανικό κανάλι *bbc. Παραδέχτηκε πως το <<going for blood>> είναι αστείο, είναι αυτό που κάνεις όταν δεν έχεις καριέρα, και δήλωσε πολύ τυχερός καθώς του πλήρωνε το νοίκι για πολύ καιρό.
Το 1988 ήρθε η ταινία με την οποία έκανε την μεγάλη στροφή στην καριέρα του με προορισμό το Hollywood. Ο σκηνοθέτης <<Μπάρρυ Λέβινσον>> έψαχνε κάποιον να συνθέσει μουσική για την ταινία <<the rain man>>, ο άνθρωπος της βροχής. Επηρεασμένος από άκουσμα του τραγουδιού <<history of world, part 1>>. Ο Χανς Ζίμμερ στις συνθέσεις του χρησιμοποιεί συνήθως *fair light cmi με *steel drum, γιατί έτσι πιστεύει ότι μένει κοντά στους χαρακτήρες της ταινίας. Η μουσική για την ταινία <<Ο άνθρωπος της βροχής>> ήταν υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης μουσικής επένδυσης, και τελικά βραβεύτηκε με τέσσερα Όσκαρ.
1. καλύτερη ερμηνεία πρώτου ανδρικού ρόλου: Ερμηνεία του Ντάστιν Χόφμαν ως <<Ρέϊμοντ Μπάμπιτ>>.
2. Για καλύτερη παραγωγή: Παραγωγή του Μακ Τζόνσον.
3. Για καλύτερο πρωτότυπο σενάριο: Σενάριο των Ρόναλντ Μπας.
4. Ένα για καλύτερη σκηνοθεσία: Σκηνοθεσία του Μπάρρυ Λέβινσον.
Στην συνέχεια έπρεπε να ταξιδέψει στην Νότια Αφρική για να ηχογραφήσει χορωδίες και να τις εντάξει στην μουσική για την ταινία <<power of one>>, η δύναμη του ενός, του Τζον Άβιλτσεν, στην Αφρική όμως δεν ταξίδεψε ποτέ καθώς είχε φάκελο στην αφρικανική αστυνομία επειδή έκανε ταινίες <<μη επιτρεπόμενες>>, έτσι η ηχογράφηση προγραμματίστηκε για το διάστημα της επίσκεψης του <<Λέμποχανγκ Μοράκε>>, γνωστός και ως <<Λέμπο Μ>>.
Στο μεταξύ τον προσέγγισαν άνθρωποι της Γουόλτ Ντίσνεϊ και του πρότειναν συνθέσει μουσική για την ταινία <<Lion king>>, Ο βασιλιάς λιονταριών.
Ένας ακόμη λόγος που δεν ταξίδεψε ήταν γιατί οι άνθρωποι της Γουόλτ Ντίσνεϊ φοβόντουσαν πως αν ταξιδέψει στην Νότια Αφρική, θα τον σκοτώσουν. Η μουσική του στην ταινία <<Lion King>>, ο Βασιλιάς των λιονταριών του απέφερε σημαντικά βραβεία, όπως:
 Το βραβείο Όσκαρ για την καλύτερη πρωτότυπη μουσική επένδυση.
 Χρυσή σφαίρα.
 Δύο βραβεία Γκράμμυ.
Η μουσική στην ταινία <<Lion King>>, ο βασιλιάς των λιονταριών, τον Απρίλιο του 2012 έγινε διασκευή για μουσικοθεατρική παράσταση στο Μπροντγουέϊ της Αγγλίας, κέρδισε το βραβείο <<Τόνυ>>, και έχει αποφέρει κέρδη $853.8 χιλιάδες δολάρια.
Πολύ σημαντικές είναι οι μουσικές του συνθέσεις για τις ταινίες <<Crimson tide>>, Κρίμσον Τάϊντ, του Τόνι Σκοτ, το 1995. Για την ταινία <<The thin red line>>, λεπτή κόκκινη γραμμή, του Τέρενς Μάλικ, το 1998. Και την ταινία <<Prince of Egypt>>, ο πρίγκηπας της Αιγύπτου των Μπρέντα Τσάπμαν, Σάϊμον Γουέλς, και Στηβ Χίκνερ . Για την πρώτη ταινία κέρδισε το βραβείο Γκράμμυ, για την δεύτερη ταινία η ηχογράφηση που έκανε κράτησε έξι μισή ώρες γιατί έπρεπε να παραδώσει την μουσική στον σκηνοθέτη Τέρενς Μάλικ πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα της ταινίας, και για την τρίτη ταινία, σύστησε στους σκηνοθέτες την Ισραηλινή τραγουδίστρια Όφρα Χάζα, η οποία τους άρεσε τόσο πολύ σε σημείο που ένας χαρακτήρας της ταινίας σχεδιάστηκε πάνω της, δηλαδή σχεδιάστηκε να της μοιάζει.
Από το 2000 μέχρι και σήμερα, ο Χανς Ζίμμερ έχει συνθέσει μουσική για πάρα πολλές ταινίες μπλοκμπάστερ του Χόλυγουντ, όπως για την ταινία:
1. The Gladiator (Ο Μονομάχος). Του Ρίντλεϊ Σκοτ, με τον Ράσελ Κρόου, το 2002.
2. Black hawk down (Το μαύρο γεράκι). Του Ρίντλεϊ Σκοτ, με τον Τζος Χάρτνετ, το 2001.
3. Hannibal (Χάνιμπαλ). Του Ρίντλεϊ Σκοτ, με τον Άντονι Χόπκινς, το 2001.
4. Σπίριτ το άγριο άλογο, το 2002.
4. Madagascar (Μαδαγασκάρη). Των Τον Μακ Γκράαθ, και Έρικ Νταρνέλ, το 2005, με τον Ντέϊβιντ Σουίμερ.
5. The Da Vinci code (Κώδικας Ντα Βίντσι), του Ρον Χάουαρντ, με τον Τομ Χανκς.
6. The Simpsons movie (Σίμσονς η ταινία). Του Ντέϊβιντ Σίλβερμαν, to 2007, με τον Νταν Καστελανέτα.
7. Angels and demons (Illuminati: Οι πεφωτισμένοι). Του Ρον Χάουαρντ, το 2009, με τον Τομ Χανκς.
8. Sherlock Holmes (Σέρλοκ Χολμς). Του Γκάϊ Ρίτσι, το 2009, με τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ.
9. Pearl Harbor (Περλ Χάρμπορ). Του Μάϊκλ Μπέϊ, το 2001, με τον Μπέν Άφλεκ.
10. The last Samurai (Ο τελευταίος Σαμουράϊ). Του Έντουαρτ Ζούικ, το 2004, με τον Τομ Κρουζ.
11. Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest (Οι πειρατές της Καραϊβικής: Το σεντούκι του νεκρού). Του Γκορ Βερμπίνσκι, το 2006, με τον Τζόνι Ντεπ.
12. Pirates of the Caribbean: At World's End (Οι πειρατές της Καραϊβικής: Στο τέλος του κόσμου). Του Γκορ Βερμπίνσκι, το 2007, με τον Τζόνι Ντεπ.
13. Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides (Οι πειρατές της Καραϊβικής: Σε άγνωστα νερά). Του Ρομπ Μάρσαλ, το 2011, με τον Τζόνι Ντεπ.
14. Inception, το 2012, του Κρίστοφερ Νόλαν. Με τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο.
Όσο έγραφε μουσική για την ταινία <<the last samurai>> (Ο τελευταίος σαμουράι), ένιωσε την ανάγκη να μάθει ιαπωνική μουσική, έτσι ξεκίνησε να κάνει έρευνες με θέμα την ιαπωνική μουσική. Όσο οι έρευνες προχωρούσαν και μάθαινε πράματα για την ιαπωνική μουσική, τόσο ένιωθε ότι δεν ξέρει τίποτα. Την περίοδο εκείνη τον πλησίασε ο παραγωγός Τζέρυ Μπρουκχάϊμερ και του ζήτησε να κάνει αντικατάσταση της μουσικής για την ταινία <<Οι πειρατές της καραϊβικής – η κατάρα του μαύρου μαργαριταριού>> που είχε γράψει ο Άλαν Σιλβέστρι, καθώς δεν τον άφησε ικανοποιημένο η μουσική του. Ο Χανς Ζίμμερ σύνθεσε μουσική για την ταινία, η οποία όμως δεν προβλήθηκε καθώς την μουσική επένδυση, αλλά και επιμέλεια μουσικής της συγκεκριμένης ταινίας ανέλαβε εν τέλει ο συνάδελφος του, Κλάους Μπατέλτ, και αιτία είναι τα αρνητικά σχόλια που είχε κάνει για την ταινία <<The last samurai>>, ο τελευταίος Σαμουράϊ. Έτσι Ο Χανς Ζίμμερ ανέλαβε να αντικαταστήσει την μουσική επένδυση των ταινιών, <<Οι πειρατές της καραϊβικής – το σεντούκι του νεκρού>>, <<Οι πειρατές της Καραϊβικής – Στο τέλος του κόσμου>>, και <<Οι πειρατές της καραϊβικής – σε άγνωστα νερά>>, όλα σε συνεργασία με το συγκρότημα << Rodrigo y Gabriela>>. Με τον Τζέρυ Μπρουκχάϊμερ είχαν ξανασυνεργαστεί στις ταινίες <<Crimson tide>> , <<The rock>>, του Μάϊκλ Μπέϊ, το 1996, με τον Σον Κόννερι.
Καθοριστικό ρόλο στην ζωή του Γερμανού συνθέτη έπαιξε ο Αμερικανός σκηνοθέτης Κρίστοφερ Νόλαν, καθώς ο Γερμανός σύνθεσε μουσική για τις ταινίες <<Batman begins>>, Μπάτμαν η αρχή, το 2005. <<The dark night>>, Ο σκοτεινός ιππότης, το 2008, και στην ταινία <<The dark night rises>>, σκοτεινός ιππότης η επιστροφή. Στις συγκεκριμένες ταινίες συνεργάστηκε με τον Αμερικανό μουσικοσυνθέτη Τζέϊμς Νούτον Χάουαρντ. Οι μουσικές των συγκεκριμένων ταινιών δεν βραβεύτηκαν ποτέ με <<Όσκαρ>>, και αιτία είναι το γεγονός ότι οι υποψήφιοι μουσικοσυνθέτες των ταινιών ήταν πάρα πολλοί.
Έχει την δική του εταιρεία παραγωγής μουσικής όπου και δουλεύει με πάρα πολλούς συνθέτες, η συγκεκριμένη εταιρεία σήμερα ονομάζεται <<remote control productions>>,παλιά ήταν γνωστή ως <<media ventures>>, και στεγάζεται στην περιοχή <<Σάντα Μόνικα>> της πολιτείας <<Καλιφόρνια>>, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (Η.Π.Α). τον Οκτώβριο του 2000, για πρώτη φορά έδωσε συναυλία με ορχήστρα στα πλαίσια των 27ων γενεθλίων του φεστιβάλ κινηματογράφου (Flanders International Film Festival), στην πόλη του Βελγίου <<Γάνδη>>.
Συνολικά πήρε πολλά βραβεία.
1. Όσκαρ για την ταινία <<the lion king>>, Ο βασιλιάς των λιονταριών, το 1994.
2. Χρυσή σφαίρα για τις ταινίες <<The lion king>>, Ο βασιλιάς των λιονταριών, το 1995, και για την ταινία <<Gladiator>>, Ο μονομάχος, το 2001.
3. Βραβείο Γκράμμυ για τις ταινίες <<The lion king>>, Ο βασιλιάς των λιονταριών, του 1995 (η καλύτερη ενορχήστρωση μουσικών οργάνων σε συνοδεία με φωνητικά). Την ταινία <<The lion king>>, Ο βασιλιάς των λιονταριών, του 1995 (το καλύτερο μουσικό άλμπουμ για παιδιά. <<Crimson tide>>, Κρίμσον Τάϊντ, του 1996. Και για την ταινία <<The dark night>>, Ο σκοτεινός ιππότης, το 2009, μαζί με τον Τζέϊμς Νιούτον Χάουαρντ.
4. Βραβείο Satellite για τις ταινίες <<The thin red line>>, Λεπτή κόκκινη γραμμή, του 1999. <<Gladiator>>, Ο μονομάχος, το 2001. <<The last samurai>>, Ο τελευταίος σαμουράϊ, το 2004. <<inception>>, το 2011.
5. Βραβείο Saturn για τις ταινίες <<the dark night>>, Ο σκοτεινός ιππότης, το 2008, με τον Τζέιμς Νιούτον Χάουαρντ, και <<Inception>>, του 2011.
6. Κλασσικό βρετανικό βραβείο (classical brit awards). για τις ταινίες <<The dark night>>, Ο σκοτεινός ιππότης, το 2008, μαζί με τον Τζέϊμς Νιούτον Χάουαρντ.
7. Βραβείο από ένωση κριτικών κινηματογράφου της Ουάσιγκτον (Washington D.C. Area Film Critics Association) για την ταινία <<Inception>>, το 2011.
8. Κινηματογραφικό Βραβείο Critics' Choice (Critics' Choice Movie Awards) για την ταινία <<Gladiator>>, Ο μονομάχος, το 2000.
9. Βραβείο μουσικής επένδυσης ταινιών για την ταινία <<Inception>>, το 2011.
Ένα ακόμη σπουδαίο βραβείο που πήρε ήταν το βραβείο <<Henry Manchini>> για όλες του τις επιτυχίες , το 2003.
Τέλος, ο Χανς Ζίμμερ σήμερα ζει στην πολιτεία Los Angeles, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (Η.Π.Α), με την σύζυγο του Σουζάνα και τα τέσσερα παιδιά του.
Ευχαριστώ για την βοήθεια την φίλη μου Ελένη Γεωργακάκου.

Αρθρογράφος: Kostas Fantasy

Σχόλια