ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟ ΛΕΟΝΑΡΝΤΟ ΘΙΜΟ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ: ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟ ΛΕΟΝΑΡΝΤΟ – ΘΙΜΟ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ:
ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ – ΧΡΙΣΤΙΝΑ
ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ




  Έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε και να συζητήσουμε     με τον Λεονάρντο Θίμο. Αφορμή μας; Τα 21 χρόνια     που κλείνει φέτος στο θέατρο. 21 χρόνια θεάτρου...

 μα μαζί με αυτά, σκηνοθεσίας θεάτρου     και κινηματογράφου, υποκριτικής, μοντάζ αλλά και     στιχουργός. 

 Δική  μου αφορμή να μιλήσω μαζί του ήταν μια ακόμα   ιδιότητα του, αυτή του παιδαγωγού προσχολικής   ηλικίας.










1. Τι σημαίνουν για εσάς αυτά τα 21 χρόνια;

Καλησπέρα Χριστίνα μου, και σε ευχαριστώ πολύ για αυτήν την υπέροχη κουβέντα.

Από τότε που πρωτοανέβηκα στην θεατρική σκηνή στις 10 Φεβρουαρίου 2001 που με σήκωσε η αείμνηστη και μεγάλη ηθοποιός Ρένα Βλαχοπούλου, συνειδητοποιώ ότι όλη μου η ζωή είναι μέσα στο θέατρο. Εκεί έχασα για πρώτη φορά τις αναπνοές μου, εκεί έμαθα να αγαπώ, εκεί έμαθα να σέβομαι και δίπλα σε εξαίρετους ηθοποιούς (Ρένα Βλαχοπούλου, Ειρήνη Κουμαριανού, Βασίλη Τσιβιλίκα, Χάρρυ Κλύνν, Σωτήρη Μουστάκα, Κώστα Βουτσά, Στάθη Ψάλτη, Βασίλη Βλάχο, Κλεοπάτρα Ροντήρη, Βασίλη Τραϊφόρο, Θανάση Βέγγο, κ.ά.) και σε σκηνοθέτες (Νικόλα Παπαδάκη, Νίκο Κούνδουρο, Παύλο Παρασχάκη, Σταύρο Παρχαρίδη, Μαρία Φραγκή, Δώρα Τζερουνιάν, Ζωή Γκαϊδατζή, Θεόδωρο Κολοβό κ.ά.) μέσα στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Μετά από εικοσιένα χρόνια σε αυτό το χώρο, η αγάπη μου για το Θέατρο παραμένει ίδια και μέρα με την μέρα αυξάνεται αυτό το συναίσθημα όλο και πιο πολύ.

 

2. Την περίοδο αυτή εμφανίζεστε στο παιδικό θεατρικό έργο Φανταστικοί Δεινόσαυροι - Ο Dino και η παρέα του, ποια είναι τα συναισθήματα σας;


Ναι, και η χαρά μου είμαι τεράστια που βρίσκομαι κάθε Κυριακή στις 12:00 το πρωί. στο Μικρό Θέατρο Κεραμεικός, με το έργο Φανταστικοί Δεινόσαυροι - Ο Dino και η παρέα του της Σταυρινής Κατσελλή, σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Λιαποπούλου στο Κεραμεικό, Ευμολπιδών 13.

Όταν κάνω τον Δεινόσαυρο και τα παιδιά με αγκαλιάζουν επί σκηνής, και μου λένε «σε αγαπάμε κύριε Δεινόσαυρε»,  ή ότι γνωρίζουν όλα τα είδη δεινοσαύρων. Δεν είναι μόνο το κομμάτι του θεάματος, αλλά και το εκπαιδευτικό κομμάτι που μαθαίνουμε στα παιδιά ηλικίας από 4 ετών και άνω, στην συγκεκριμένη παράσταση.

Στην παράσταση, πρωταγωνιστούν η Στέλλα Καλαχώρα και η Μαρίνα Σούγια και στον ρόλο του Dinou T-Rex εγώ που γνωρίζω και τον μηχανισμό του Δεινοσαύρου, όπου είχα κάνει ξανά το 2017 με τεράστια επιτυχία στο θέατρο Αλκυονίς του Γιώργου Μεσσάλα, στο θεατρικό έργο "Περιπέτειες με τους Δεινόσαυρους" δίπλα στον Άρη Τσάπη, Νάταλι Τσάβες, Πάνο Αγκαζάντε, Νίκο Ψαρρό και άλλους συναδέλφους. Ακόμη και όταν ξαναείδα τον T-Rex ανταλλάξαμε μια καλλιτεχνική συζήτηση μεταξύ ηθοποιού και ρόλου πριν βγούμε στην σκηνή.



Πώς να μην αισθάνομαι κάτι λιγότερο από χαρούμενος και ενθουσιασμένος που κάνω όλες αυτές τις παιδικές φατσούλες να χαμογελάνε, να φωνάζουν και να θέλουν να φωτογραφηθούν με τον αγαπημένο τους Δεινόσαυρο. Τι άλλο να ζητήσω;



3. Τι πιστεύετε και ως εκπαιδευτικός προσχολικής ηλικίας, ότι προσφέρει το παιδικό θέατρο στα παιδιά;

Το θέατρο έχει τη δύναμη να συμβάλλει στην πνευματική καλλιέργεια ενός παιδιού και να το κάνει να συνειδητοποιήσει ότι υπάρχουν και άλλες μορφές έκφρασης. Πρόκειται για μια ζωντανή τέχνη η οποία καταφέρνει να μεταδίδει στο παιδί συγκλονιστικά συναισθήματα, γνώσεις, μηνύματα, και να ενεργοποιεί τα πνευματικά του χαρίσματα. Μέσα από αυτό μπορεί να προβάλλει τις υψηλές αξίες και να δημιουργεί πρότυπα. Το θέατρο μπορεί να λειτουργήσει με δυο τρόπους σε ένα παιδί: από την πλευρά του θεατή παρακολουθώντας μια παράσταση και από την πλευρά του ηθοποιού, όπου το παιδί συμμετέχει ενεργά και βιώνει το θεατρικό ρόλο.


                                 






 

 4. Πιστεύετε ότι η ιδιότητα σας ως   εκπαιδευτικού έχει βοηθήσει σ' όσους ρόλους   έχετε κάνει τόσο  στο παιδικό θέατρο όσο και   στο κουκλοθέατρο για παιδιά με ειδικές   εκπαιδευτικές ανάγκες;

 Έχοντας υπόψη μου όλες τις παιδαγωγικές   παραμέτρους και εναρμονιζόμενος με το Αναλυτικό   Πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας και   Θρησκευμάτων, προσπαθώ πάντα να επιλέγω   θεατρικό ρεπερτόριο που να αναδεικνύει τις   δεξιότητες των παιδιών και ιδιαίτερα εκείνων με   ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Μιας και   ασχολούμαι, επίσης, με το παιδικό κουκλοθέατρο   για τα παιδιά αυτά τα τελευταία 10 χρόνια.

Με την Θεατρική Εναλλακτική Σκηνή Ερωτόκριτος έχουμε ανεβάσει τέτοια κουκλοθεατρικά έργα από το 2013 μέχρι σήμερα όπως, η Κοκκινοσκουφίτσα στα Κρητικά, τα τρία Γουρουνάκια, Ο Τρούλος Γουρουνίλος Παπαδομανωλάκης, η Ειρήνη του Αριστοφάνη για μικρά παιδιά 2 ετών και άνω, Μπόντζο: Ένας Αλλιώτικος Καουμπόη, Σκρούτζ: Μια Ιστορία Κάπου πιο Κοντά μας, κ.α.

 








         5. Τελικά...ηθοποιός σημαίνει;  

  Για μένα, "ηθοποιός σημαίνει να αναπνέεις, ηθοποιός σημαίνει να     επιπλέεις, ηθοποιός σημαίνει να πετυχαίνεις, ηθοποιός σημαίνει να   πεθαίνεις" Ηθοποιός δεν σημαίνει απαραίτητα φως, για να θεωρείται   ένας καλλιτέχνης Ηθοποιός, απαραίτητη προϋπόθεση, είναι να έχει   υπομονή και επιμονή και να είναι προσηλωμένος στον στόχο του.










6. Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια:

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα κυκλοφορήσει το νέο Μουσικοθεατρικό κομμάτι με τίτλο "ΜΗΝ ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΨΗ!" σε στίχους δικούς μου, Music by Ajay Atul, Karaoke by Paras Bulani, μίξη ήχου και ηχογράφηση του Δημητρίου Γαϊτάνη, σε κοινή μας ερμηνεία, επίσης, με τον μουσικοσυνθέτη Δημήτριο Γαϊτάνη, θα παρουσιάσουμε το 1ο Φεστιβάλ Στίχου Τραγουδιού 2022 της Κινηματογραφικής Λέσχης "Παύλου Παρασχάκη" 2022.  Συμμετείχα στις διαφημίσεις του Ελληνικού Experience Park, Heineken, και Γερμανός καθώς και μια συμμετοχή σε ρόλο Σερβιτόρου στην σειρά του ALPHA TV-Σασμός.  Αυτό τον καιρό μαζί με τον ηθοποιό Γιώργο Δήμου έχουμε αναλάβει την θεατρική διασκευή του "Καλιγούλα" του Αλμπέρ Καμύ για να το ανεβάσουμε σε Πειραϊκή ή Αθηναϊκή θεατρική σκηνή.






Επιπλέον, θα παρουσιάσουμε φέτος το 10ο Ανεξάρτητο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Λέσχης "Παύλου Παρασχάκη" 2022, όπου συμμετέχουν μέχρι στιγμής πάνω από 700 ταινίες μικρού μήκους από όλο τον κόσμο. Όσον αφορά το μέλλον, περιμένω θεατρικές προτάσεις που θα είναι εμποτισμένες με αγάπη, εκτίμηση και σεβασμό στο θέατρο. Ευχαριστώ πολύ.

Εγώ ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δώσατε…. Καλή επιτυχία σε όλα τα επόμενα βήματά σας.


ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΣ - ΘΕΑΤΡΟ 2022



Σχόλια